Actualitat

Tràmits essencials per a la constitució d’una societat

30 / 09 / 2024 | Actualitat

Crear una societat és un pas important per donar forma legal a una idea de negoci. No obstant això, el procés requereix complir amb una sèrie de tràmits i requisits legals que poden resultar complicats si no es té la informació necessària. A continuació, t’expliquem els passos essencials per constituir una societat de manera eficient i evitar problemes futurs.

1. Elecció de la forma jurídica

El primer pas és decidir quin tipus de societat vols constituir. Les formes jurídiques més habituals a Espanya són la Societat Limitada (SL) i la Societat Anònima (SA), tot i que hi ha altres opcions com les cooperatives o les societats laborals. La decisió depèn de factors com la quantitat de capital inicial, el nombre de socis, el grau de responsabilitat i el tipus d’activitat que desenvoluparà la societat.

Per exemple:

  • Societat Limitada (SL): Els socis només responen pels deutes amb el capital aportat, i el capital mínim per constituir-la és de 3.000 euros.
  • Societat Anònima (SA): Sol estar destinada a projectes més grans, amb un capital mínim de 60.000 euros, i permet la venda d’accions a tercers.

2. Obtenció de la certificació de denominació social

El següent pas és registrar el nom de la teva societat. Has d’anar al Registre Mercantil Central i sol·licitar una certificació negativa de la denominació social. Aquesta certificació confirma que no existeix cap altra empresa amb el mateix nom, fet que és indispensable per poder continuar amb la constitució.

3. Aportació de capital social

Un cop tens el nom, cal aportar el capital social requerit per a la constitució de la societat. Aquest capital es diposita en un compte bancari a nom de la societat i serà acreditat mitjançant un certificat de dipòsit. Aquesta quantitat varia segons la forma jurídica triada, com hem esmentat anteriorment.

4. Redacció dels estatuts socials

Els estatuts socials són les regles que governaran la societat i el seu funcionament. Han d’incloure aspectes com l’objecte social, la durada de la societat, el capital social, l’administració, i les normes sobre la transmissió de participacions o accions, entre d’altres. La redacció dels estatuts és fonamental per evitar conflictes entre els socis a llarg termini.

5. Signatura de l’escriptura pública

Amb els estatuts redactats, és necessari acudir a un notari perquè aquest els formalitzi a través de l’escriptura pública de constitució. En aquest moment, els socis fundadors han de signar el document que oficialitza la creació de la societat.

6. Inscripció en el Registre Mercantil

Després de signar l’escriptura, el pas final és inscriure la societat en el Registre Mercantil de la província corresponent. Un cop realitzada aquesta inscripció, la societat tindrà plena personalitat jurídica i estarà legalment constituïda.

7. Obtenció del NIF i altres tràmits fiscals

Per últim, és imprescindible obtenir el Número d’Identificació Fiscal (NIF) de la societat a través de l’Agència Tributària. A més, si la societat té treballadors, hauràs de donar-la d’alta a la Seguretat Social i complir amb altres obligacions laborals i fiscals.

Constituir una societat pot semblar un procés complex, però amb la informació adequada i seguint els passos correctes, es pot fer de manera eficient. Comptar amb l’assessorament d’un professional en dret mercantil o un gestor és molt recomanable per evitar errors i assegurar que el procés es realitza segons la normativa vigent.

Contacte

Treballa
amb nosaltres

       JPG, PDF, PNG · Màxim 5Mb

    El TITULAR es reserva la facultat d’incloure en un fitxer de dades de caràcter personal aquella informació facilitada per l’USUARI, complint amb les directrius marcades pel Reglament (UE) 2016/679, de 27 d’abril, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació de les mateixes i la Llei Orgànica de Protecció de dades i garantia de drets digitals (LO3/2018 de 5 de desembre). La finalitat d’aquest fitxer serà la de selecció de personal i comunicar-nos amb vostè. Aquestes dades no es cediran a tercers excepte per obligació legal o per donar compliment a l’objecte d’un contracte. L’USUARI podrà exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació, supressió, oposició, limitació, i portabilitat, dirigint a l’efecte un correu electrònic a l’adreça assessoria@assessoriadelbages.cat indicant la referencia RGPD. Pot consultar la resta d’informació relativa a la protecció de dades al web www.assessoriadelbages.cat