Actualitat

L’euríbor puja al 3,51%

27 / 02 / 2023 | Actualitat

L’euríbor ha tancat el febrer en una mitjana d’entorn del 3,51%, el seu nivell més alt des del desembre del 2008 (albors de l’anterior gran crisi financera).

L’índex al qual hi ha lligades la immensa majoria d’hipoteques a tipus variable a Espanya es torna a incrementar un mes més des del 3,337% del gener i acumula una escalada sense precedents d’uns quatre punts percentuals des del mínim del -0,502% que va marcar el desembre del 2021.

El seu nivell del febrer implica per a una hipoteca de 150.000 euros a 24 anys amb un tipus d’euríbor més 1% a la qual li toqui ser revisada amb la nova dada (normalment les que s’han d’actualitzar a l’abril) passar d’una quota mensual de 563 euros a una de 853, és a dir, 290 euros més al mes i 3.480 euros més a l’any. Per a un crèdit de 300.000 euros amb les mateixes característiques, l’alça serà de 1.127 a 1.706 euros: 579 euros més al mes i 6.948 euros més a l’any.

L’euríbor, que mesura teòricament el tipus mitjà que es cobren els bancs entre si per deixar-se diners, ha viscut des de l’any passat una pujada inusitada des de la seva creació, el 1999.

L’índex tracta d’anticipar els moviments del Banc Central Europeu (BCE), que, per combatre la inflació, ha portat els tipus de referència al 3%, després d’elevar-los cinc vegades des del juliol després d’11 anys sense incrementar-los.

L’autoritat monetària va indicar a principis de febrer, en un missatge més dur de l’esperat pel mercat, que preveu continuar encarint el preu del diner, de manera que l’euríbor encara té cert recorregut a l’alça.

Quotes disparades

En conseqüència, les quotes hipotecàries van estar a l’alça tot el 2022, si bé entre el novembre passat i els primers mesos del 2023 és quan més s’incrementen. Tot i que hi ha crèdits per a la compra de vivenda a tipus variable que es revisen cada sis mesos, la majoria ho fan una vegada a l’any.

Les quotes pugen si l’euríbor és més alt que un any abans el mes que serveix de referència per revisar el crèdit. La raó que els increments més forts es comencessin a produir al novembre és que normalment s’utilitza com a referència l’euríbor de dos mesos abans de la revisió.

A partir del novembre passat, així, les revisions s’estan fent amb un tipus que supera el 3% i ja s’acosta al 4% (més el diferencial firmat quan es va contractar el crèdit), unes fortíssimes pujades que es prolongaran durant més o menys un any.

Si es compleixen les previsions dels experts, les pujades de les quotes començaran suaument a ser menys pronunciades entorn de l’estiu i de manera més clara a l’octubre i al novembre, quan aquestes diferències interanuals de l’euríbor es vagin reduint al comparar-se l’índex amb nivells més alts, els de la segona meitat del 2022.

L’euríbor, així, continuarà donant males notícies als hipotecats a tipus variable aquest any. Els analistes preveuen que pujarà fins a marcar un màxim d’entre el 3,5% i el 4%.

Amb tot, que aquesta estimació es compleixi dependrà que també ho faci l’escenari sobre el qual està basada. És a dir, que la inflació vagi afluixant i els bancs centrals puguin, en conseqüència, frenar la pujada dels tipus d’interès oficials, un supòsit sotmès a una elevada incertesa.

Contacte

Treballa
amb nosaltres

       JPG, PDF, PNG · Màxim 5Mb

    El TITULAR es reserva la facultat d’incloure en un fitxer de dades de caràcter personal aquella informació facilitada per l’USUARI, complint amb les directrius marcades pel Reglament (UE) 2016/679, de 27 d’abril, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació de les mateixes i la Llei Orgànica de Protecció de dades i garantia de drets digitals (LO3/2018 de 5 de desembre). La finalitat d’aquest fitxer serà la de selecció de personal i comunicar-nos amb vostè. Aquestes dades no es cediran a tercers excepte per obligació legal o per donar compliment a l’objecte d’un contracte. L’USUARI podrà exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació, supressió, oposició, limitació, i portabilitat, dirigint a l’efecte un correu electrònic a l’adreça assessoria@assessoriadelbages.cat indicant la referencia RGPD. Pot consultar la resta d’informació relativa a la protecció de dades al web www.assessoriadelbages.cat