Actualitat

El govern espanyol eliminarà l’IVA de l’oli d’oliva

21 / 06 / 2024 | Actualitat

El govern espanyol té la intenció d’eliminar l’IVA de l’oli d’oliva a partir de l’1 de juliol. Segons ha avançat la Cadena Ser, el Ministeri d’Hisenda presentarà aquesta mesura dimarts al Consell de Ministres, amb la intenció de poder-ho posar en vigor en iniciar el més pròxim. Aquesta rebaixa fins al 0% era una de les mesures pactades amb Junts durant el mes de gener, per tal que la formació que lidera Míriam Nogueras a Madrid donés el seu suport a tots aquells decrets impulsats per la Moncloa en el mac de combatre la crisi econòmica. Així mateix, l’executiu espanyol col·locarà l’oli d’oliva en el grup de productes de primera necessitat, com ho són el pa, la verdura, la fruita o els ous

La decisió sobre l’oli d’oliva arriba després que la setmana passada el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciés també la voluntat prorrogar la rebaixa de l’IVA vigent en alguns aliments bàsics, que caducava el 30 de juny. “Hem de plantejar-ho al Congrés. Aquest és un govern amb minoria parlamentària, però l’evolució dels preus dels aliments continua alta i, per tant, hem de fer aquest esforç, que és enorme per les arques públiques”, va explicar.

En el cas concret de l’oli d’oliva ha experimentat una pujada molt dràstica els darrers anys, passant dels 3-4 euros per litre als 8-10 euros. L’origen d’aquest increment es deu, en gran manera, a la caiguda de la producció per la sequera o l’increment de preus agrícoles causat per la guerra d’Ucraïna, un dels principals productors mundials d’altres greixos com l’oli de gira-sol. En el cas català, productors rellevants com la Denominació d’Origen Protegida Siurana ja avisava l’any passat que el preu de l’oli podria continuar pujant a causa de l’escassa producció d’olives.

Contacte

Treballa
amb nosaltres

       JPG, PDF, PNG · Màxim 5Mb

    El TITULAR es reserva la facultat d’incloure en un fitxer de dades de caràcter personal aquella informació facilitada per l’USUARI, complint amb les directrius marcades pel Reglament (UE) 2016/679, de 27 d’abril, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació de les mateixes i la Llei Orgànica de Protecció de dades i garantia de drets digitals (LO3/2018 de 5 de desembre). La finalitat d’aquest fitxer serà la de selecció de personal i comunicar-nos amb vostè. Aquestes dades no es cediran a tercers excepte per obligació legal o per donar compliment a l’objecte d’un contracte. L’USUARI podrà exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació, supressió, oposició, limitació, i portabilitat, dirigint a l’efecte un correu electrònic a l’adreça assessoria@assessoriadelbages.cat indicant la referencia RGPD. Pot consultar la resta d’informació relativa a la protecció de dades al web www.assessoriadelbages.cat