Actualitat

La inflació a l’Estat baixa el juny després de tres mesos a l’alça

4 / 07 / 2024 | Actualitat

L’Índex de Preus de Consum (IPCha baixat dues dècimes al juny i s’ha situat en el 3,4%, segons l’indicador avançat publicat aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). El descens s’atribueix a la caiguda dels preus dels carburants, enguany més barats que fa un any, i en grau més baix també s’ha notat la moderació dels aliments. Ressalta que la lleugera baixada de la inflació arriba després de tres mesos consecutius a l’alça.

L’IPC subjacent, que mesura l’evolució dels preus sense tenir en compte els més volàtils com l’energia i els aliments frescos, s’ha mantingut en el 3%. En relació amb el mes anterior, els preus han crescut un 0,3%, igual que en el mes de maig. El cost de la vida, per tant, durant el juny ha estat un 3,4% més alt que el mateix mes de l’any passat.

L’INE ha precisat que els preus dels carburants han baixat, mentre que fa un any van pujar. Pel que fa als aliments, tot i que han continuat augmentant de preu, ho han fet a un ritme més baix en comparació amb el juny del 2023. Cal recordar que aleshores estaven disparats, amb encariments que van arribar a superar el 10%. En canvi, l’organisme ha destacat, en sentit contrari, la influència dels preus l’oci i la cultura, que s’han encarit si es compara amb un any enrere.

Pel que fa a l’IPC subjacent, que s’ha mantingut en el 3%, es tracta d’una taxa relativament baixa respecte dels registres de fa un any, quan aleshores se situava pròxima al 6%. L’INE publicarà el pròxim 12 de juliol les dades definitives de l’IPC del juny i aleshores també es coneixeran les xifres per comunitats autònomes. A Catalunya, al maig la inflació va repuntar tres dècimes i es va enfilar fins al 3,6% per l’encariment de l’electricitat i els carburants.

Font: Nació Digital

Contacte

Treballa
amb nosaltres

       JPG, PDF, PNG · Màxim 5Mb

    El TITULAR es reserva la facultat d’incloure en un fitxer de dades de caràcter personal aquella informació facilitada per l’USUARI, complint amb les directrius marcades pel Reglament (UE) 2016/679, de 27 d’abril, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació de les mateixes i la Llei Orgànica de Protecció de dades i garantia de drets digitals (LO3/2018 de 5 de desembre). La finalitat d’aquest fitxer serà la de selecció de personal i comunicar-nos amb vostè. Aquestes dades no es cediran a tercers excepte per obligació legal o per donar compliment a l’objecte d’un contracte. L’USUARI podrà exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació, supressió, oposició, limitació, i portabilitat, dirigint a l’efecte un correu electrònic a l’adreça assessoria@assessoriadelbages.cat indicant la referencia RGPD. Pot consultar la resta d’informació relativa a la protecció de dades al web www.assessoriadelbages.cat