Actualitat

Primera millora anual de l’atur durant la pandèmia

7 / 06 / 2021 | Actualitat

La xifra de l’atur registrat continua millorant i ha enllaçat tres mesos seguits de descensos fins a 481.817 aturats al maig, després d’una reducció mensual de 15.368 persones, segons dades proporcionades pel Ministeri de Treball.

També és el primer retrocés interanual després de l’inici de la pandèmia, concretament de 1.332 aturats menys respecte el maig del 2020.

També cau la xifra de persones sotmeses a un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO), que, amb 24.470 inscrits menys, queda en poc més de 112.000.

Segons la mateixa font del ministeri, durant l’últim any s’han creat a Catalunya 120.859 llocs de treball, amb un increment de més del 3,6% en l’afiliació.

El sector en què més s’ha notat la millora és el dels serveis, amb 12.471 inscrits menys al servei d’ocupació de Catalunya (SOC), tot i que encara aplega tres quartes parts de l’atur.

En conèixer les dades, el director general de Relacions Laborals, Enric Vinaixa, va afirmar que el mercat laboral “està recuperant el pols que tenia abans de la pandèmia” i va atribuir la represa a la relaxació de les mesures anticovid i a la vacunació. No obstant això, creu que “és prematur” dir que s’ha acabat l’afectació de la pandèmia.

La mateixa cautela expressaven els sindicats, que van coincidir a reclamar al govern un pressupost adreçat a pal·liar els dèficits socials.

Així, CCOO va recordar que el model productiu està “precaritzat” i amb salaris molt baixos, i UGT va considerar que la creació de llocs de treball i la disminució de l’atur es fan “novament a costa del treball precari”, per la qual cosa va demanar que s’agiliti el tràmit de les prestacions i s’ampliï l’abast de la renda garantida de ciutadania i la seva coordinació amb l’ingrés mínim vital.

Des del sector patronal, Pimec va celebrar les dades, però el seu secretari general, Josep Ginesta, va alertar que la recuperació de l’economia és “més lenta” en relació amb altres països de la UE i amb la mitjana estatal.

Més contractes, sobretot temporals

El nombre de contractes va pujar sensiblement al maig, amb 219.523 formalitzacions, gairebé un 11% més que a l’abril. Comparant la dada amb la del cinquè més del 2020, n’hi va haver un 106,4%.

La gran majoria de contractes firmats durant el mes passat, però, van ser temporals. Concretament d’aquests se’n van formalitzar 187.788, un 13,04% més que el mes anterior, que en termes interanuals va representar una pujada del 104,64%. La resta, només 31.735, van ser indefinits.

Contacte

Treballa
amb nosaltres

       JPG, PDF, PNG · Màxim 5Mb

    El TITULAR es reserva la facultat d’incloure en un fitxer de dades de caràcter personal aquella informació facilitada per l’USUARI, complint amb les directrius marcades pel Reglament (UE) 2016/679, de 27 d’abril, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació de les mateixes i la Llei Orgànica de Protecció de dades i garantia de drets digitals (LO3/2018 de 5 de desembre). La finalitat d’aquest fitxer serà la de selecció de personal i comunicar-nos amb vostè. Aquestes dades no es cediran a tercers excepte per obligació legal o per donar compliment a l’objecte d’un contracte. L’USUARI podrà exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació, supressió, oposició, limitació, i portabilitat, dirigint a l’efecte un correu electrònic a l’adreça assessoria@assessoriadelbages.cat indicant la referencia RGPD. Pot consultar la resta d’informació relativa a la protecció de dades al web www.assessoriadelbages.cat