El nombre d’execucions hipotecàries sobre habitatges habituals es va disparar un 84% en el primer trimestre de l’any en relació al mateix període del 2020, fins a situar-se en 3.207, la xifra més alta en quatre anys, segons l’estadística d’execucions hipotecàries publicada aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).
El mateix INE precisa que aquesta estadística reflecteix els procediments iniciats i inscrits en els registres de la propietat, però recorda que no totes les execucions acaben en el desnonament dels propietaris.
L’important increment es deu possiblement a una acumulació de casos durant els mesos més durs de la pandèmia, quan, a més, hi havia una moratòria hipotecària per a famílies vulnerables, i moratòries dels mateixos bancs per als seus clients.
Tot i que la moratòria legal per a famílies vulnerables es va allargar fins al 31 de març, la que van posar en marxa els bancs s’ha anat acabant.
Segons el Banc d’Espanya, fins al 31 de desembre del 2020 s’havien concedit 1,3 milions de moratòries, entre les acollides a les mesures del govern espanyol i les atorgades pel sector financer.
La xifra d’execucions hipotecàries d’habitatge habitual, 3.207 del gener al març, és la més elevada d’un primer trimestre des del 2017. Molt lluny, però, de les 8.802 del primer trimestre del 2015 o les 6.118 d’un any després.
L’INE també destaca que el gruix de les execucions no són sobre hipoteques recents, sinó sobre hipoteques que es van formalitzar just abans de l’esclat de la bombolla immobiliària, quan els pisos van arribar als seus preus màxims i, per tant, el crèdit per adquirir-los era més elevat.
Malgrat que van créixer les execucions hipotecàries d’habitatge habitual, durant el primer trimestre el nombre total d’execucions hipotecàries va baixar un 23,7% respecte a un any enrere. Les execucions sobre el total de finques urbanes també van baixar, concretament un 22,9%.