Actualitat

Adéu als descomptes del pla de xoc de la llum

11 / 01 / 2022 | Actualitat

El pla de xoc que el Govern va posar en marxa l’estiu passat per esmorteir la pujada del rebut de la llum incloïa fortes rebaixes d’impostos i una retallada dràstica de la part fixa de la factura.

Amb el mercat majorista encara desbocat i amb el mercat de futurs anticipant que els preus alts persistiran aquest any, l’Executiu ha decidit mantenir temporalment les rebaixes d’impostos, però retirar els descomptes extraordinaris dels càrrecs elèctrics des de l’1 de gener.

El Govern ha prorrogat fins a l’abril les rebaixes de l’IVA, de l’impost especial de l’electricitat i de l’impost del 7% a la producció elèctrica. Però el Ministeri per a la Transició Ecològica ha posat fi a la dràstica rebaixa del 96% dels càrrecs regulats que va aplicar fins a final d’any, segons es recull en l’ordre ministerial de càrrecs del sistema elèctric per al 2022.

Els càrrecs regulats del rebut (que suposa un cost net al rebut d’uns 4.800 milions d’euros aquest any) serveixen per pagar les primes a les renovables, els sobrecostos dels territoris extrapeninsulars o el pagament del deute del sistema elèctric, entre altres aspectes, i el Govern els va reduir de manera extraordinària entre setembre i el 31 de desembre per frenar el cop per a llars i empreses de la pujada de la llum.

El nou full de càrrecs per al 2022 ja publicat al BOE elimina aquesta rebaixa extraordinària, de manera que a partir de gener es tornen a aplicar amb normalitat i, així, es produeix una pujada del rebut de tots els clients elèctrics espanyols en relació amb el que pagaven fins al 31 de desembre.

L’ordre de càrrecs comporta forts increments en tots els segments tarifaris de clients, per a tots els períodes i tant en els càrrecs que s’apliquen al terme de potència com el que s’aplica a l’energia consumida en relació amb els que es paguen actualment.

No obstant, des del Govern es remarca que la seva proposta de càrrecs per a l’any que ve representa una rebaixa en relació amb la mitjana de càrrecs del conjunt del 2021 (inclosos els vuit mesos i mig de càrrecs normals i els tres mesos i mig de rebaixa extraordinària).

Segons els càlculs governamentals, per a llars i pimes la rebaixa de càrrecs serà del 32,8% en relació amb tot l’any passat. I per a la resta de tipus de consumidors la rebaixa oscil·la entre el 33% i el 28% en funció dels segments tarifaris.

Font: El Periodico

Contacte

Treballa
amb nosaltres

       JPG, PDF, PNG · Màxim 5Mb

    El TITULAR es reserva la facultat d’incloure en un fitxer de dades de caràcter personal aquella informació facilitada per l’USUARI, complint amb les directrius marcades pel Reglament (UE) 2016/679, de 27 d’abril, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació de les mateixes i la Llei Orgànica de Protecció de dades i garantia de drets digitals (LO3/2018 de 5 de desembre). La finalitat d’aquest fitxer serà la de selecció de personal i comunicar-nos amb vostè. Aquestes dades no es cediran a tercers excepte per obligació legal o per donar compliment a l’objecte d’un contracte. L’USUARI podrà exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació, supressió, oposició, limitació, i portabilitat, dirigint a l’efecte un correu electrònic a l’adreça assessoria@assessoriadelbages.cat indicant la referencia RGPD. Pot consultar la resta d’informació relativa a la protecció de dades al web www.assessoriadelbages.cat