Actualitat

Terminis, dates i novetats de la declaració de la renda

2 / 04 / 2024 | Actualitat

Avui dimecres 3 d’abril, comença la campanya per presentar la declaració de la renda. Enguany s’ha avançat la data d’inici per fer arribar a l’Agència Tributària, la documentació i balanç de l’exercici del 2023.

Com cada any, ho fa acompanyada de novetats, també pels autònoms, que els interessats, però sobretot els gestors i assessors fiscals, han de conèixer bé si volen evitar cometre errors. És molt important conèixer també els terminis, fins quan es pot presentar i quins són els dels requisits.

Qui ha de presentar la declaració de la renda?

L’any passat ja es van establir canvis en els mínims pels quals calia fer la declaració de la renda. Es manté, però sempre va bé refrescar la memòria d’aquells més despistats que no recorden les modificacions. Cal tenir present que no estàs obligat a fer la declaració de la renda si cap d’aquests dos casos és el teu:

 • Contribuents amb dos pagadors i ingressos bruts superiors a 15.000 euros.
 • Contribuents amb només un pagador, hauran de presentar-la únicament si els seus ingressos anuals per rendiments del treball hagin superat els 22.000 euros.
  • Encara que no s’arribi als 22.000 euros d’ingressos, també hauran de fer la declaració les persones que tinguin guanys de més de 1.600 euros. Un exemple: vendre accions o inversions.
 • Els que reben l’Ingrés Mínim Vital.

Canvis per als autònoms

Els autònoms han d’estar atents. El principal canvi es basa a determinar qui ha de presentar la declaració. Fins a l’any passat, només estaven obligats a fer-ho els autònoms que amb la seva activitat haguessin obtingut uns beneficis de més de 1000 euros. Enguany, hi estan obligats tots, tant si presenten guanys com pèrdues.

El perquè el trobem en l’aliança entre la Seguretat Social, que ara tindrà accés als ingressos, i Hisenda. Amb el nou sistema d’autònoms, les quotes varien segons els ingressos. Per evitar jugades múrries com ara declarar a la seguretat social menys ingressos del compte, i per tant pagar menys de quota, Hisenda obligarà a fer la declaració per tal de verificar les dades i compartir les xifres econòmiques amb l’òrgan laboral.

En segon lloc, Hisenda ha anunciat que serà més laxa amb les despeses de difícil justificació, però només dels que facin activitats professionals. Fins ara, per les activitats econòmiques que no podies justificar per manca de rebut entre d’altres, només podien ser fins a un 5% del volum declarat. Ara, aquest marge s’augmenta a un 7%, tot i que les activitats empresarials en queden al marge. Aquí pots simular, abans que s’obri el termini, si aquest exercici et sortirà pagar a Hisenda.

Novetats i canvis per la renda 2024

Wallapop, Vinted o plataformes de segona mà i Criptomonedes

Compte per una pràctica molt estesa. S’han de declarar els guanys que s’hagin obtingut de vendes a plataformes digitals com Wallapop o Vinted, és a dir, quan el preu de venda sigui superior al de compra. Com a novetat, aquest any Hisenda “controlarà molt més els bizums i els pagaments en plataformes de segona mà” així com les compravendes de criptomonedes.

De fet, per primera vegada les persones que tinguin criptomonedes a l’estranger per un valor de més de 50.000 euros ho han hagut de declarar amb una declaració específica.

Plans de pensió, donatius i les inversions

 • Aquest any el límit de reducció de les aportacions a plans de pensions empresarials s’eleva fins als 8.500 euros.
 • Pel que fa als autònoms, podran aportar un pla específic de pensions de fins a 4.250 euros extres que se sumen als 1.500 que poden fer com a particulars. A més, augmenta la deducció per inversió en empreses de nova creació fins al 50%.
 • Pel que fa a les start-ups, s’aplicarà una exempció dels rendiments del treball derivats d’accions en empreses emergents als treballadors amb un topall màxim de 50.000 euros.

La deducció per maternitat

Un altre dels punts clau d’aquesta campanya serà l’ampliació del nombre de beneficiats pel complement de maternitat. La deducció per maternitat no és una novetat, però fins a l’any passat només es podia aplicar a les mares que estaven en actiu.

 • És una deducció de 100 euros al mes (1.200 euros en total), que es podrà rebre tant si es treballa com si no.
 • També es podran aplicar aquest benefici fiscal els homes amb fills adoptatspares i tutors en cas de mort de la mare o si es té custòdia exclusiva del menor.
 • No se’n podrà beneficiar qui rebi el complement d’ajut a la infància de l’ingrés mínim vital.

Cal recordar els canvis d’IRPF

L’any passat es van instaurar canvis en les escales del gravamen de l’IRPF per tal d’alleujar l’escalada de la inflació. Encara que van aparèixer el 2023, tindran efecte a partir de la declaració de la renda del 2024, és a dir, aquesta:

 • La rebaixa de l’IRPF per rendes de fins a 21.000 euros.
 • L’augment del mínim exempt de l’impost fins als 15.000 euros.
 • L’increment de les rendes de l’estalvi a partir de 200.000 euros.

Es mantenen les deduccions per eficiència energètica?

Bàsicament, sí. S’han prorrogat un any més.

 • En aquest paquet s’hi inclou la bonificació per obres que redueixin la demanda de calefacció i refrigeració d’un mínim d’un 7% del consum de la casa del 20% sobre un màxim de 5.000 euros.
 • Si es tracta d’obres que rebaixin la despesa d’energia de més d’un 30%, la deducció pot arribar al 40% amb un màxim de 7.500 euros.
 • A més, per rehabilitació energètica d’edificis hi haurà una deducció del 60% amb un topall de 5.000 euros anuals. L’excés de fins a 15.000 euros es pot deduir en els quatre exercicis següents.

Quan comença la campanya de la renda 2024: les dates clau

Cal tenir en compte totes les dades clau de la campanya de la renda d’aquest any. No s’han de seguir les de l’anterior, ja que cada temporada es modifiquen. I més aquest 2024, que s’ha avançat el calendari:

 • 3 d’abril, dimecres: comença la campanya de la renda amb la presentació de les declaracions a través d’internet
 • 29 d’abril, dilluns: es pot començar a sol·licitar cita prèvia per a la presentació de les declaracions de la renda a través d’atenció telefònica.
 • 7 de maig, dimarts: comença el termini per a la presentació de les declaracions de la renda a través d’atenció telefònica.
 • 29 de maig, dimecres: comença el termini per sol·licitar cita prèvia per presentar la declaració de la renda de manera presencial a una oficina de l’Agència Tributària.
 • 3 de juny, dilluns: es poden presentar les declaracions de la renda de manera presencial a les oficines de l’Agència Tributària.
 • 28 de juny, divendres: últim dia per sol·licitar cita prèvia en qualsevol dels formats.
 • 1 de juliol, dilluns: finalitza la campanya de la renda.

Contacte

Treballa
amb nosaltres

     JPG, PDF, PNG · Màxim 5Mb

  El TITULAR es reserva la facultat d’incloure en un fitxer de dades de caràcter personal aquella informació facilitada per l’USUARI, complint amb les directrius marcades pel Reglament (UE) 2016/679, de 27 d’abril, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació de les mateixes i la Llei Orgànica de Protecció de dades i garantia de drets digitals (LO3/2018 de 5 de desembre). La finalitat d’aquest fitxer serà la de selecció de personal i comunicar-nos amb vostè. Aquestes dades no es cediran a tercers excepte per obligació legal o per donar compliment a l’objecte d’un contracte. L’USUARI podrà exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació, supressió, oposició, limitació, i portabilitat, dirigint a l’efecte un correu electrònic a l’adreça assessoria@assessoriadelbages.cat indicant la referencia RGPD. Pot consultar la resta d’informació relativa a la protecció de dades al web www.assessoriadelbages.cat