Actualitat

Hi ha una acceleració de la recuperació del mercat laboral espanyol?

2 / 08 / 2021 | Actualitat

L’Enquesta de Població Activa (EPA) del segon trimestre del 2021 mostra que la recuperació del mercat laboral agafa velocitat, aplanat el camí pel final de l’estat d’alarma i la rebaixa de les restriccions sanitàries de cara a la campanya d’estiu.

El segon trimestre, un trànsit entre la campanya turística de Setmana Santa i l’estival, sol deixar bones dades i aquest no ha sigut una excepció, malgrat la Covid. Les xifres revelen una situació en diversos sentits millors que fa un any, però encara lluny de l’estiu del 2019.

Ocupació. La segona millor dada de la sèrie històrica.

El mercat laboral espanyol ha sumat 464.900 nous empleats en el segon trimestre del 2021 respecte al trimestre anterior. És el segon increment més gran de la sèrie històrica.

El sector serveis ha sigut el tracte d’aquest creixement, que deixa una xifra d’un total de 19,6 milions de treballadors en actiu. Un milió més que fa un any, però encara 200.000 treballadors menys que en el segon trimestre del 2019.

La contractació temporal ha alimentat aquesta recuperació, especialment en els últims mesos, amb la reactivació de l’hostaleria i els allotjaments. Sis de cada 10 nous empleats de l’últim any són eventuals.

L’atur continua baixant, fins als 3,5 milions d’aturats.

L’atur segueix la seva tendència a la baixa i aquest segon trimestre ha fet una accelerada en el descens. La taxa d’atur ha baixat en els últims tres mesos del 16% al 15,26%, amb un total de 3,5 milions d’aturats.

La situació ha anat a millor l’últim any i Espanya encadena el quart trimestre amb l’atur a la baixa. No obstant, encara hi ha més de 300.000 persones més a l’atur que l’estiu del 2019.

La part negativa és que aquest descens de l’atur té un biaix de gènere, ja que, si bé hi ha menys homes aturats que fa un any, no passa el mateix entre les dones, que han quedat més excloses de la recuperació.

1,15 milions de llars amb tots a l’atur.

Una dada positiva que deixa l’EPA d’aquest segon trimestre és que el nombre de llars amb tots els membres a l’atur torna a baixar. Fins ara, aquesta xifra, que porta al darrere un risc d’exclusió social elevat, venia a l’alça amb xifres preocupants.

Entre abril i juny del 2021 ha descendit en 68.400 el nombre de llars amb tots els membres a l’atur, fins a un total d’1,15 milions. Xifra, no obstant, per sobre dels nivells previs a la Covid i que deixa en una situació de clara vulnerabilitat els seus habitants. En la meitat d’aquestes llars no entra formalment cap ingrés de manera regular.

L’atur juvenil baixa, però segueix molt alt.

La crisi del coronavirus s’ha encebat especialment entre diversos col·lectius i un d’aquests són els joves. La taxa d’atur d’aquest grup va a la baixa, però segueix en nivells molt alts: un dels més elevats de la Unió Europea.

Actualment, el 56% dels menors de 20 anys que volen treballar no poden. El percentatge millora una mica entre el col·lectiu de 20 a 24 anys, on un terç (el 34%) viu igual.

En els dos casos el percentatge ha baixat dos punts en els últims trimestres: una millora paupèrrima. I entre les persones de 25 a 29 anys les taxes d’atur s’acosten una mica més a la mitjana, amb una taxa d’atur del 21%.

El teletreball va a la baixa

El teletreball continua a la baixa i moltes empreses mantenen l’operació de retorna a l’oficina. Actualment, el 9,4% dels treballadors, uns 1,8 milions, treballen més de la meitat dels dies de la setmana des de casa.

Una proporció que ha anat disminuint en els últims mesos en comparació amb l’11,2% observat en el primer trimestre de 2021 o al 16,2% del segon trimestre de 2020.

Tot i que continua sent significativament superior als nivells de teletreball previs a la Covid, quan només el 4,8% dels ocupats teletreballa habitualment.

Font: El Periodico

Contacte

Treballa
amb nosaltres

       JPG, PDF, PNG · Màxim 5Mb

    El TITULAR es reserva la facultat d’incloure en un fitxer de dades de caràcter personal aquella informació facilitada per l’USUARI, complint amb les directrius marcades pel Reglament (UE) 2016/679, de 27 d’abril, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació de les mateixes i la Llei Orgànica de Protecció de dades i garantia de drets digitals (LO3/2018 de 5 de desembre). La finalitat d’aquest fitxer serà la de selecció de personal i comunicar-nos amb vostè. Aquestes dades no es cediran a tercers excepte per obligació legal o per donar compliment a l’objecte d’un contracte. L’USUARI podrà exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació, supressió, oposició, limitació, i portabilitat, dirigint a l’efecte un correu electrònic a l’adreça assessoria@assessoriadelbages.cat indicant la referencia RGPD. Pot consultar la resta d’informació relativa a la protecció de dades al web www.assessoriadelbages.cat